Soraya Ben Ibrahim & Youssra el Bouchaibi

Hoe is er een stereotype over criminaliteit onder Marokkanen ontstaan?

Wij hebben gekeken op cbs.nl, het Bureau voor Statistiek en een interview van criminoloog Frank Bovenkerk. Wij hebben gezocht naar waarom er een stereotype ontstaan is over Marokkaanse criminaliteit en we hebben gevonden dat er meer Marokkanen crimineel zijn.

Marokkaanse jongens het vaakst verdacht
In 2007 registreerde de politie nog een op de vijf Marokkaanse jongens van 12 tot 18 jaar als verdachte van een misdrijf. In 2011 is dit gedaald naar een op de zes. Bij autochtone jongens daalde het aandeel van een op de twintig in 2007 naar een op de drieëndertig in 2011.

Uit het interview met Frank Bovenkerk bleek dat Marokkanen in Nederland veel vaker crimineel worden dan in andere Europese landen. De oorzaak van hoge werkloosheid onder Marokkaanse en Turkse Nederlanders komt doordat zij ontslagen werden in de jaren tachtig, toen de fabrieken dicht moesten en de mensen die in de fabrieken werkten werden ontslagen. Veel van hen kregen een WAO-uitkering. Er werd gas gevonden in Groningen. De gas leverde veel geld op, en daarmee werden de uitkeringen betaald. Waardoor ze nooit eerder terug zijn gaan werken. Dat kan een oorzaak zijn voor de hoge criminaliteit onder jongeren: gebrek aan rolmodellen en netwerk.