Houdaifa El Kouaa en Nigel Monk

Wij hebben een Amsterdamse drugsrunner geïnterviewd. De onderwereld is heel groot, en drugskoeriers spelen een grote rol. Het vervoeren van drugs van plek “A” naar “B” is heel belangrijk. Een drugsrunner is een tussenpersoon bij de verkoop van illegale drugs aan gebruikers. Ze gaan aan de kant van de snelweg staan en loeren naar personenauto’s waar ze vermoeden dat er toeristen in zitten. Zogeheten drugstoeristen. Die laten ze dan stoppen en daar verkopen ze wat aan. De benadering is vaak agressief, zodat de klanten zich soort van gedwongen voelen en geen andere keus hebben dan de drugs te kopen.

 

Als drugskoerier loop je vele gevaren. ‘Onze’ drugskoerier (zijn naam en foto wil hij niet bij het artikel) heeft duidelijk aangegeven dat je er niet te veel bij moet stil staan, ook zegt hij dat hij vooral aan het geld denkt. Wat staat er op het spel? De hasj het geld en jij zelf natuurlijk. Als drugskoerier vervoer je drugs zoals hasj en cocaïne. Als je dan wordt gesnapt ben je de hasj en/of cocaïne kwijt.

 

Controle

Als je wordt gecontroleerd en ze vinden een grote hoeveelheid geld in je auto, moet je kunnen aantonen waar het geld vandaan komt. Kun je dat niet? Dan wordt het geld in beslag genomen. Tot slot breng je jezelf ook in gevaar want je loopt natuurlijk het risico dat je gesnapt word en dan laten ze je heus niet gaan. Je gaat mooi mee naar het bureau.

Vooral Marokkanen?

Uit onderzoek in 2000 bleek dat er toen in Nederland ruim 1200 personen bekend waren die als drugsrunner werkten. Volgens het bureau van statistiek zijn drugsrunner voornamelijk Marokkaanse jonge mannen. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Het kan van alles zijn, misschien komt het door familie en/of verkeerde vrienden dat een persoon ineens drugskoerier wordt.