Shaema Khatri en Anifa Sakidin

Hoe is de bevolkingssamenstelling veranderd in de afgelopen 20 tot 30 jaar in West? We zochten informatie en gingen we mensen interviewen: mevrouw Annika Smits van Onderzoek, Informatie en Statistiek ( OIS ) en een paar oudere buurtbewoners. Helaas waren er voor 2005 alleen statistieken van Amsterdam en niet van stadsdeel West daarom konden wij geen vergelijkingen maken van 20/30 jaar geleden en nu. In onze interviews hebben we wel informatie gekregen over hoe het er vroeger was.

In deze grafiek van IOS zie je het aantal mensen per stadsdeel

Meer Amsterdammers

Sinds 1 januari 2000 is de bevolking van Amsterdam gegroeid met ruim 91.000 inwoners. Op 1 januari 2015 woonden er ruim 822.000 mensen in Amsterdam. In Amsterdam wonen meer vrouwen dan mannen. Opvallend is het grote overschot van autochtone vrouwen tussen 20 en 25 jaar in de stad. Op elke honderd mannen in die categorie zijn er 145 vrouwen. Dit komt door het aanbod van hoger onderwijs in Amsterdam: meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten komen jonge vrouwen naar de stad om te studeren.

Annika Smits

Annika Smits vertelt over de verschillen tussen vroeger en nu. Vroeger woonden er grote gezinnen bij elkaar in een klein huisje. Met de jaren heen werden de gezinnen kleiner en kwamen er steeds meer jonge studenten in West wonen met een hoog inkomen die ook wel yuppen: young urban professionals worden genoemd. Oud-West werd steeds populairder ook door de voorzieningen, daardoor stijgen de prijzen.  Onder andere wordt Baarsjes steeds populairder, het groeit daar beetje bij beetje. Ook Bos en Lommer en Westerpark is in ontwikkeling maar het is er nog wel goedkoop vandaar dat de mensen in de lage sociale klasse daar wonen.

Uit ons onderzoek is gebleken dat de bevolkingssamenstelling heel erg is veranderd. De grote gezinnen van vroeger zijn door de jaren heen veel kleiner geworden. Jonge studenten komen wonen in West.  En er zijn meer mensen uit verschillende culturen bijgekomen. Westerse allochtonen, en Niet-Westerse onder andere Surinamers, Marokkanen, Turken, Antillianen en Indonesiërs. Doordat het een multiculturele samenleving is geworden is de omgeving ook veranderd.